24 March 2009

MASTODON - Crack The Skye (OUT NOW)

Σηκωθείτε από κρεβάτια, ντιβάνια, καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες και τρέχτε στα δισκοπωλεία. Από σήμερα κυκλοφορεί το “Crack The Skye”, το νέο έπος των MASTODON. Το άλμπουμ που θα διχάσει όσο κανένα άλλο φέτος. Το άλμπουμ που έχει τις περγαμηνές για να στεφθεί «κυκλοφορία της χρονιάς». Το άλμπουμ που θα φέρει στους MASTODON νέο κοινό αλλά και που θα απομακρύνει κάποιους από το ήδη υπάρχων (και ελπίζω αν όντως υπάρξουν κάποιοι που θα απομακρυνθούν, αυτοί να είναι λίγοι). Πάντως ένα είναι σίγουρο… ότι είναι αλμπουμάρα, ασχέτως αν δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουν κάνει στο παρελθόν.
Ναι ΟΚ, το ξέρω, μαλάκωσαν. Ε, και; Δηλαδή θεωρείται κάτι καλό αναλόγως με το πόσο πολύ βαράει και τα σπάει; ΟΚ, το παραδέχομαι ότι την πρώτη φορά που το άκουσα ξενέρωσα αφάνταστα. Μπορώ να πω ότι μέχρι και στεναχωρήθηκα. Αλλά καμία σχέση τελικά. Μετά από μερικά ακούσματα άρχισα να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Άρχισα να καταλαβαίνω με τι αριστουργηματική σύλληψη έχω να κάνω. Ακούστε λοιπόν το “Crack The Skye” χωρίς προκαταλήψεις. Την ώρα που το ακούς εστιάσου σε αυτό που ακούς και όχι σε παλιότερες δουλείες τους (που προφανώς έχεις αγαπήσει και έχεις ταυτίσει με το όνομα τους). Μην κάνεις το λάθος να το συγκρίνεις με τους «παλιούς καλούς MASTODON». Έτσι κι αλλιώς ότι έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι διαφορετικό. Δεν έχει καμία σχέση το “Remission” με το “Blood Mountain” . Όπως και ότι δισκάρα σαν το “Leviathan” δεν θα ξαναβγάλουν. Αυτό ακριβώς θέλω να πω: Ότι ούτε δισκάρα σαν το “Crack The Skye” θα ξαναβγάλουν. Το επόμενό τους άλμπουμ σίγουρα δεν θα έχει σχέση με τα προηγούμενα, ασχέτως με το πόσο θα βαράει ή όχι. Η ουσία είναι ότι δεν κρίνουμε ένα άλμπουμ από το πόσο πολύ βαράει αλλά από το πόσο πάθος έχει, από τις συνθέσεις, από τις εκτελέσεις, από το πόσο καινοτομεί, από το πόσο σε κάνει να ανατριχιάζεις. Και το “Crack The Skye” κάνει ακριβώς αυτό. Περισσότερο συναίσθημα απ’ότι head banging. Περισσότερο σκοτεινό παρά sludge. Περισσότερο Progressive παρά Core. Πιο φευγάτο και ατμοσφαιρικό από ποτέ. Σε ταξιδεύει ακριβώς σε αυτούς τους κόσμους που σου διηγείται. Η μουσική κολλάει απόλυτα με το concept (όπως και στο “Leviathan”).
Τους βγήκαν λιγάκι παραπάνω οι Neurosis που έκρυβαν μέσα τους (πάντα δήλωναν μεγάλοι fans των Neurosis) και σε αυτό βοήθησε και η φωνή του Scott Kelly σε κάποια σημεία του ομώνυμου κομματιού, ώστε να αναδυθεί η συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Το ότι ο Brent μοιράζεται πλέον τη θέση του front-man μαζί με τον Troy, συν το ότι είναι και ο βασικός συνθέτης, έπαιξε και αυτό το ρόλο του στο τελικό αποτέλεσμα. Ίσως και το ότι περιόδευαν μαζί με τους TOOL να έπαιξε ρόλο. Παρόλα αυτά όμως το άλμπουμ φέρει την στάμπα των MASTODON και αυτό είναι που μετράει στο τέλος. Φυσικά και είναι «MASTODON» αυτό το έπος, ακριβώς για το λόγο ότι είναι ΕΠΟΣ.
Αλλά αρκετά είπα.
Οι MASTODON είναι αυτοί που είναι και κάνουν αυτό που θέλουν και εγώ το γουστάρω αυτό, όπως ακριβώς γουστάρω και αυτούς.

Βαθμολογία: 10 / 10

(…πάω να ακούσω “The Last Baron” να ξεφύγω!!! )

17 comments:

arrostia said... Mar 24, 2009, 8:26:00 PM

μαμανιάν αρρώστησέ μας κι άλλο!!!

Anonymous said... Mar 25, 2009, 3:12:00 PM

γαμαει.δισκαρα.τελος.



ζακ.

mamanis said... Mar 25, 2009, 9:57:00 PM

Είπες «τα πάντα όλα» μόνο με τρεις λέξεις Ζακ!

Anonymous said... Mar 26, 2009, 6:13:00 PM

μαμανιαν παρε και αλλο ενα μινι ριβιου γιατι με εχει καυλωσει τα μαλα ο δισκος


-----------------------------------

δεν ξερω αν ειναι το 'καλυτερο' αλμπουμ των mastodon,αλλα στο επιπεδο των μελωδικων hooks ειναι οτι πιο 'πανω' εχουν κυκλοφορησει.

καλα τα γρηγορα σολο και τα περιτεχνα παιξιματα αλλα δοξα τω θεο υπαρχουν μπαντες σαν τους dream theater για αυτους που ψαχνουν παιχτικη τελειοτητα σε βαθμο αυτοικανοποιησης.

το αλμπουμ ειναι γεματο απο κομματια-μελι και οσο πιο πολυ το ακουω τοσο πιο πολλα τετοια σημεια φαινονται

τι να πρωταναφερω ?

το σημειο που πρωτομπαινει ο hinds στο oblivion ?

το czar ?

το last baron ?


ειναι τρομερη μαγκια να γεννησεις ΜΕΛΩΔΙΕΣ που σου καρφωνονται και σε αναγκαζουν να βαζεις το δισκο στο repeat ξανα και ξανα.και οι mast φαινεται να το πετυχαν με τρομακτικη ευκολια οποτε αξιζουν ολους τους χαρακτηρισμους που τους αποδιδουν σε καθε κριτικη δισκου ανα τον πλανητη

8α περιμενω λιγο απλα για να δω πως θα αντεξει ο δισκος στο περασμα του χρονου προτου αναφωνησω 'αριστουργημα'/΄κλασικο' αλλα οσο το ακουω τοσο πιο πολυ κολλαει στο μυαλο μου


οταν ειχα πρωτοδιαβασει πριν απο μηνες οτι ο δισκος ειχε γραφτει με τον hinds να πινει 'χορτο' ολη την ωρα σε ακουστικη κιθαρα ,σκεφτηκα οτι ή θα εβγαινε μεγιστη μπαλαφαρα ή θα εβγαινε δισκαρα.

ευτυχως βγηκε το δευτερο.ελπιζω να εχει τον ιδιο dealer και στο επομενο αλμπουμ αμα ειναι να γραφει τετοια κομματια.

9/10 για τωρα

mamanis said... Mar 26, 2009, 7:18:00 PM

Αυτά είναι!!!
Προς ενημέρωσή σου η φωνή που ακούγεται πρώτη στο "Oblivion" δεν είναι του Brent Hinds(ούτε του Troy) αλλά του Brann.
Φωνάρα και αυτός έτσι;

"Flew beyond the sun before it was time
Burning all the gold that held me inside my shell
Waiting for you to pull me back in
I almost sat the world in my sights"***

***"I tried to bore a hole into the ground
Breaking all the fingers and the nails from my hand
The eyes of the child see no wrong
Ignorant bliss in"

\m/

Anonymous said... Mar 27, 2009, 4:15:00 AM

το ακουω τωρα

μολις μπαινει ο hinds στο oblivion,ψαχνω χαρτομαντηλα για να σκουπιστω.

now i'm lost in oblivion.....


α ειδα και το βικτεοκλιπ του divinations 'κλασμενος' σε σπιτι με φιλους εξωγηινους και προσκυνησα πως βγαζουν εμμεσα το κςλοδαχτυλο στον ορο 'πολυεθνικο στρατηγικο marketing'....τα παιδια ειναι προορισμενα για μεγαλεια απο δω και περα και εγω μετραω μερες για τη συναυλια τους......φερτε τα αντιλιακα σας γιατι θα καουμε ασχημα εκεινο το βραδυ....




ζακ.

libero said... Mar 27, 2009, 7:15:00 PM

Βάλτε σε ένα μπόλ classic metal,hard rock,progressive & trash στοιχεία και ανακατέψτε καλά.
Κώστα πολύ καλή κριτική.
Ραντεβού στις 30 Ιούνη.

tiger said... Mar 27, 2009, 7:56:00 PM

diskara

oblivion 1:40 me kanei kai anatrixiazw

mamanis said... Mar 27, 2009, 10:26:00 PM

Έλα ρε Libero!!! Μεγάλη δισκάρα φίλε!
Θα τα πούμε σίγουρα στις 30 Ιουνίου αλλά θα τα πούμε και νωρίτερα. Στις 10 Απριλίου. Εκτός του ότι έχω γενέθλια εκείνη την μέρα και θα βρισκόμασταν έτσι κι αλλιώς, πριν τα σφηνάκια θα κάνουμε μια στάση για Opeth. Ελπίζω να αντέξουμε για να συνεχίσουμε μετά. Χα χα …

tiger said... Mar 28, 2009, 10:07:00 AM

οποιος το εχει κατεβασει μην αρκεστει σε αυτο!
20 ευρω εχει το cd μαζι με το dvd και πρεπει να το δειτε οπωσδηποτε!

please tell lucifer he can't have this one
her spirit's too strong

τι κομματαρες ειναι αυτες!!!

ps: μαμανηηηηηη παμε να παρουμε tickets για οpeth, θα ειναι sold out :)

shin0bi said... Mar 29, 2009, 1:14:00 PM

Είχα κρατηθεί μετά απο παρακλήσεις του συγγραφέα να μην κάνω εγώ την κριτική γιατί θα το θάψω, καθώς άνηκα σε αυτούς που δεν τους άρεσε και τόσο στην αρχή αυτή η μεταστροφή στην ημιφλωρία(για Mastodon επίπεδο). Τελικά οφείλω να παραδεχτώ οτι ο φίλος έχει δίκιο και πρόκειται για δισκάρα.
Η μουσική όντως περιγράφει την ιστορία που αφηγείται ο δίσκος και σε ταξιδεύει. Επίσης συνεχώς ανακαλύπτω το Seventh Son Of A Seventh Son που κρύβει μέσα του το Crack The Skye. Η αντιστοιχία είναι προφανής. Αν θυμηθείτε και τις άπειρες συνεντεύξεις του Brann αγκαλιά με αφίσες των Maiden και δώσετε λίγο παραπάνω προσοχή στις νότες του Hinds νομίζω θα συμφωνήσετε.

Anonymous said... Mar 29, 2009, 2:41:00 PM

Δεν μαζεύεστε όλοι μαζί να πιείτε τίποτα μπύρες και να τα πείτε από κοντά..;

mamanis said... Mar 29, 2009, 5:08:00 PM

...και Somewhere in time. Ιδικά η αρχή του Ghosts of Karelia.

Lou said... Mar 29, 2009, 5:21:00 PM

The Czar
kai olo to album gyrw tou



ps. dld mamanh sto Leviathan eixes dwsei 10ri?

tiger said... Mar 29, 2009, 11:46:00 PM

From: Mastodon


Date: Mar 29, 2009 12:22 AM
Subject: Crack The Skye is Available Now!

Body: CRACK THE SKYE is available in two packages from iTunes.
The
Standard Version and a Deluxe Version, which includes the CRACK THE SKYE digital album, plus the entire album presented as a "score," or instrumental version (a completely unique listening experience in itself), plus the live XFM "Oblivion" track, and an exclusive PDF album booklet file. The downloadable booklet contains album artwork and in-depth explanations of the intricate and otherworldly concept behind CRACK THE SKYE.

arrostia said... Apr 1, 2009, 11:27:00 AM

Even on 13-minute closer "The Last Baron", I never really notice the track length. Every riff and roar flows organically into the next until I'm totally lost in it; hard to imagine checking the time remaining on your iPod when things get like that.

ο Ζακ του pitchfork

Anonymous said... Apr 3, 2009, 11:58:00 AM

axaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxa


there is only one true ζακ born in the laundry days of 2005/6


το Last baron ειναι εκπληκτικο κομματι οντως.



ζακ.

Post a Comment