22 July 2009

YOB - The Great Cessation

4 χρόνια είχαμε να ακούσουμε νέα από YOB. Άργησαν λίγο αλλά τα κατάφεραν. Έχοντας κουνήσει το μαντίλι του αποχαιρετισμού στην Metal Blade, επέστρεψαν με νέο άλμπουμ και νέα δισκογραφική (Profound Lore). Καθαρό Doom Metal και έχοντας αντικαταστήσει το Stoner υπόβαθρο του παρελθόντος με Sludge, επέστρεψαν για να στοιχειώσουν τα βράδια μας.
Μηδενιστική διάθεση από έναν ογκόλιθο σκοτεινού Avant-Garde Doom . Αυτό είναι το "The Great Cessation". Ένα άλμπουμ για μυημένους (οι μη μυημένοι ίσως να κουραστούν). Ένα μονολιθικό soundtrack για κολασμένους λουόμενους.
5 κομμάτια όλα κι όλα (μεγάλης διάρκειας) τα οποία καταφέρνουν να ποδοπατήσουν με τον όγκο τους και την ιδιαιτερότητά τους, νόρμες και στερεότυπα. Πατάς το play και από τις πρώτες κιόλας νότες του "Burning the Altar" αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι σε περιμένει (στο περίπου τουλάχιστον). Απόλυτο Doom / Sludge αριστούργημα, τόσο σκοτεινό που κάποιες φορές το βλέπεις να κλίνει το μάτι στους Celtic Frost του "Monotheist". Η συνέχεια ακόμη πιο συναρπαστική. Το "The Lie that is Sin" (ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου) έρχεται να Sludgάρει το μυαλό μας και να παίξει με αυτό με τις εναλλαγές του και τους πειραματισμούς του, φλερτάροντας λιγάκι (όσο πατάει η γάτα) με Neurosis. Το σκοτάδι, σκοτάδι πάντως. 3ο κομμάτι, το χαοτικό και μινιμαλιστικό Drone / Doom "Silence of Heaven", το οποίο φέρνει στο μυαλό ακόμα και Sunn O))). Το "Breathing from the Shallows" είναι το επόμενο αριστούργημα του άλμπουμ, κάτι μεταξύ "Burning the Altar" και "The Lie that is Sin". Το τέλος έρχεται με το ατμοσφαιρικό "The Great Cessation". 20 λεπτά κομμάτι με το πρώτο του μισό να κινείται σε Post μελωδίες (θυμίζοντας κάτι από Callisto) και το δεύτερο μισό να κλίνει στους γνωστούς τους Doom αναγραμματισμούς.
Τελείωσε, και το μόνο πράγμα που σου έρχεται να κάνεις είναι να το ξαναβάλεις από την αρχή. Για αυτό καλό θα ήταν να έχετε πατήσει την επιλογή "repeat" από πριν.
Τhis is your Doomsday!

Βαθμολογια: 8,5/10

6 comments:

shin0bi said... Jul 23, 2009, 4:05:00 PM

Αργά τα ζααα!
Κούραση και οι όποιες καλές στιγμές χάνονται στα ατελείωτα κομμάτια. Μετριάκι

mamanis said... Jul 24, 2009, 10:12:00 AM

Διαφωνώ. Το να σε κουράσει το "Silence of Heaven" το καταλαβαίνω, αλλά τα υπόλοιπα tracks είναι και γαμώ. Απλά είναι μεγάλα και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Anonymous said... Jul 25, 2009, 10:14:00 AM

μλκ μαμανη πρεπει να ειναι αριστουργημα αυτο οπως και οι sunoo xaxaxaxaxaxaxxa

nu

Anonymous said... Jul 30, 2009, 5:34:00 PM

panta etsi itan oi YOB alla twra to ga....n! emena ta palia mu aresun pio poli ap auto!

@shin0 aku auto:
http://www.youtube.com/watch?v=kJ_WjjdLGb0

kommataki ap disko tus to 2003-'Catharsis'
alla mi psa3eis poli,ta pio polla tus einai ontws megala k kurastika

etsi,gia ta matia tu blog:D

M-4plusD

Anonymous said... Jul 31, 2009, 3:56:00 PM

ola apo tous YOB einai diskares

Anonymous said... Dec 25, 2009, 3:05:00 AM

Akou leei megala kai kourastika kommatia.
Ourt pisw stous iron maiden sas ampaloi =p

Post a Comment