09 October 2009

Muse - The Resistance


Στο σημερινό επεισόδιο του καλλιτεχνικού κατινάζ θα ασχοληθώ με την αγαπημένη μου αγγλική σκηνή. Την μεγάλη αυτή μουσική σχολή που προσπαθεί να μας πείσει ότι χρησιμοποιώντας προθέματα τύπου post-, prog- κτλ ακολοθούμενα από τα γνωστά rock, alternative κ.ο.κ. έχουν δημιουργήσει ένα υπερείδος μουσικής. Θύτες του εγχειρήματος οι διάφορες μπάντες της πλάκας, διάττοντες αστέρες, παρασυρμένοι από τον Στρατηγό Άνεμο αλεξιπτωτιστές, που γράφουν τραγουδάκια του σωρού όπως ο Φοίβος και ο Θεοφάνους στις εγχώριες τραγουδιάρες. Θύματα τα αυτιά μας.
Καλεσμένοι μου σήμερα είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Muse. Το ισχυρό χαρτί της μουσικής αγγλικής βιομηχανίας, αυτοί που ο σοφός κριτικός ονόμασε διαδόχους των Radiohead. Αφού το τμήμα marketing από το 2007 έχει κάνει μια πολύ πετυχημένη καμπάνια διαφήμισης του επερχόμενου "αριστουργήματος" , πλέον είχα αρχίσει να έχω στερητικά σύνδρομα. Δύο χρόνια μετά λοιπόν, η υπερεκτιμημένη αυτή μπάντα μας παραδίδει το "The Resistance".

Από την πρώτη νότα καταλαβαίνεις τι πρόκειται να ακούσεις. Μπλα μπλα τα γλυψίματα, λογικό ήταν να την ψωνίσουν τα παλληκάρια. Η εισαγωγή είναι το "Uprsing", ένα κομμάτι με πλήκτρα που θυμίζουν το theme της cult σειράς Dr. Who και ένα ρεφραίν που μοιάζει με σύνθημα εξέδρας. Για τη συνέχεια έχουμε το ομώνυμο "Resistance". Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όταν ο φύλακας του νεκροταφείου έπαιξε το άσμα πάνω στο μνήμα του Φρειδερίκου του Μερκούριου, η γη άρχισε να σείεται. "Undisclosed Desires" για τη συνέχεια και το μόνο που το χαλάει από το να γίνει hitάκι ενός τυχάρπαστου boyband είναι η φωνή του Bellamy. Τα καλύτερα όμως έρχονται.
"United States of Eurasia" ladies and gentlemen. Το έπος του δίσκου. Η αισχρή αντιγραφή του ύφους του Bohemian Rhapsody είναι φανερή. Κοράκια θρηνούν πάνω απ΄τον τάφο του Μερκούριου. O Manuel Barroso έχει ήδη προωθήσει τις διαδικασίες για τον ορισμό του ως ο επισημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το "Guiding Light" μας οδηγεί παρακάτω. Ίδιο μοτίβο, τα κόκκαλα του Φρειδεριίκου ενώνονται και με μάταιες προσπάθειες ωσάν νέα νύφη του Kill Bill προσπαθεί να επανέλθει για να τους τις βρέξει. Σύμφωνα επίσης με την ίδια έγκυρη πηγή, ο Μπράϊαν ο Μάϊος μόλις άκουσε το εμπνευσμένο κιθαριστικό solo έσπευσε στο πλησιέστερο κωμμωτήριο ζητώντας να του ισιώσουν τις πλούσιες πλουμιστές μπούκλες του.
Ένα ρίγος με διαπέρασε ακούγωντας την εισαγωγή του "Unnaturale Selection". Τί έγινε λέω, άλλαξε ο δίσκος; Όχι , απλά ανακατέψαμε λίγο Mesmerize/Hypnotize με λίγο MuseQueen σε ποιό φλώρικο για να δείξουμε πως : Yeah man, we rock!!! Έχει κι άλλο, μην βιάζεστε..."MK Ultra", όχι όχι, δεν είναι απορρυπαντικό. Τα πλήκτρα όμως μας φέρνουν στη θύμηση εποχές A-Ha. Ίσως το μόνο που διασώζεται από το δίσκο. Το "I Belong To You" απλά μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο δίσκος είναι δικός μας, για τα αυτιά μας μόνο. Προς το τέλος έχουμε και μια φιλική συμμετοχή του Woody Allen με το κλαρινετο του. Μαλλον δεν θα το γλυτώσει το ξύλο ο Ματθαίος.
Για το κλείσιμο δεν μπορούσα να περιμένω κάτι άλλο. Μια τριλογία..πως λέμε παπαρολογία. "Exogenesis Symphony, pt. I-III". Μην σας ξενίσει η εισαγωγή...αν σαε θυμίζει κάτι...ναι, ναι , αυτό είναι... από κάποια δρακουλιάρικη ταινία το χουν πάρει, ή μήπως βωβό κινηματογράφο; Εμένα μου θυμίζει και λίγο "Λαμψη". Ο ακροατής επιτέλους θα καταλάβει το νόημα αυτής της μπάντας, τον απώτερο λόγο ύπαρξής της. Τώρα που πέθανε ο Pavarotti, o Bocelli αποσύρθηκε και ο Carreras γέρασε, κάποιος πρέπει να αναλάβει τα ηνία διάολε. Ουδείς καταλληλότερος απο την Αυτού Λαρρυγιτιώτης Ματθαίος Μπέλαμης. Τι διάλο τσιρίζει σε όλο το δίσκο. Τζάμπα οι κορώνες, τζάμπα οι λαρρυγγισμοί; Αναμένεται ντεμπούτο στην Όπερα της Πεντάρας.
Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος για σήμερα. Ευχαριστούμε τους Muse για τη συμμετοχή τους.Γειά σας!

Βαθμολογία: 0/10

18 comments:

christine said... Oct 9, 2009, 4:48:00 PM

xmmmmm
emena o diskos mou arese, megalh klepsia vevaia apo queen etc alla 8ewrw pws akougetai eyxarista

par8enogennhsh sthn aythn thn agglikh skhnh ( me elaxistes exereseis pou exoun na kanoun me pros8eseis pragmatwn omws ki oxi par8enogennhsh ) den yparxei

oi muse 8ewrw pws den einai mpanta tou sorou ki exouyn na poun pragmata, pistevw pws h kritikh sou tous adikei

alla ti na kanoume thats life

mamanis said... Oct 9, 2009, 4:50:00 PM

Το καλύτερο review ever και το χειρότερο άλμπουμ ever.
Κλαίω ακόμη από τα γέλια. Shino έγραψες πάλι. \m/

christine said... Oct 9, 2009, 4:52:00 PM
This comment has been removed by a blog administrator.
shin0bi said... Oct 9, 2009, 4:59:00 PM

Παρθενογένεση γενικά είναι δύσκολη πλέον. Όσο για τους Muse δεν θα διαφωνήσω ότι δεν είναι του σωρού. Οι ίδιοι αδικούν τους εαυτούς τους με το γελοίο αυτό δίσκο που έβγαλαν, όχι η κριτική μου

Soul Auctioneer said... Oct 9, 2009, 7:07:00 PM

Ευχάριστος δίσκος, οχι τίποτα ιδιαίτερο, αλλα αν εχει κανείς όρεξη για Queen-revival ειναι οτι πρέπει. Πομπώδης, μελλωδικός, αρένα ροκ για τις μάζες.

Anonymous said... Oct 9, 2009, 9:52:00 PM

το uprising ειναι πολυ κολλητικη μελωδια αλλα ο δισκος ειναι απλα ευχαριστα αδιαφορος

πιθανοτατα θα πουλησει πολυ στις μαζες στο usa ειδικα τωρα που κανουν και us support tour στους u2

4/10

παω να βαλω το absolution live tour που ειναι radiohead-rock εποχης bends στα καλυτeρα τους

Unknown said... Oct 9, 2009, 9:56:00 PM

All the money το disclaimer :D

Anonymous said... Oct 12, 2009, 4:01:00 PM

Ήμουν αρκετά στρεσσαρισμένος από την δουλειά σήμερα και αυτή η .... κριτική ήταν το καλύτερο ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Πέθανα στο γέλιο εντελώς!!!!

Μεγάλε, κάνε κάτι άλλο, please, γιατί είναι προφανές ότι για μουσικοκριτικός δεν κάνεις, δεν το έχεις. Και αυτό φαίνεται σε τεράστιο βαθμό από την πρώτη ήδη παράγραφο της .... κριτικής.

shin0bi said... Oct 12, 2009, 4:31:00 PM

Σ΄ευχαριστώ. Χαίρομαι που σε έκανα και γέλασες. Για "επαγγελματίες" μουσικοκριτικούς στο avopolis

Όπερα της πεντάρας said... Oct 13, 2009, 9:57:00 AM

Η χειρότερη κριτική που έχω ακούσει για τον καλύτερο (ίσως) δίσκο της χρονιάς.

Πάντως μεγάλε έχεις πολύ γέλιο, συνέχα έτσι! :P

Anonymous said... Oct 13, 2009, 10:22:00 AM

Ωραία κριτική γι'αυτή την υπερεκτιμημένη σαβουρομπάντα. Συνέχισε έτσι.

GlueR said... Oct 13, 2009, 1:46:00 PM

Για χιλιοστή πεντακοσιοστή φορά, "Δεν υπάρχει παρθενογέννηση στις τέχνες". Αφού όμως σου αρέσουν τόσο πολύ οι Queen ώστε έχουν καταλήξει να τους δέχεσαι ως θρησκεία, έχεις πρόβλημα. Θα έπρεπε να χαίρεσαι που υπάρχει ένα συγκρότημα που δανείζεται στοιχεία από το συγκρότημα που λατρεύεις.Ο Valensia σ'αρέσει άραγε; Με τα λεγόμενα σου, θα έπρεπε να αποπειράσαι να τον σκοτώσεις. Όμως σ'αρέσει. Γιατί είναι τελείως αντιγραφή Queen, αλλά τον ξέρουν μόνο οι "hardcore" fans του Mercury. Τους Muse τους ξέρουν κι άλλοι και έχουν και δικά τους στοιχεία στη μουσική τους... Α, ρε κομπλεξάρες... Purists...λολ...

shin0bi said... Oct 13, 2009, 2:15:00 PM

Άν κατάλαβες ότι μ αρέσουν τόσο πολύ οι Queen, μάλλον έχεις ένα πρόβλημα με τα ελληνικά σου.

uptight said... Oct 27, 2009, 12:12:00 PM

Όχι Μπέλαμης παρακαλώ, Μπελαμής. Κατά το "στου Μπελαμή το ουζερί". :-D

Anonymous said... Jan 23, 2010, 10:13:00 PM

ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ.OI MUSE ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.ΕΛΕΟΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ UNDISCLOSED DESIRES ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ.Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ SLAP BASS ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ.

Anonymous said... May 28, 2010, 12:04:00 PM

Ρε φιλε,αν εχεις καποιο προβλημα με ενα συγκροτημα που ισως οχι τωρα,αλλα μερικα χρονια πριν ηταν απο τα πιο επιτυχημενα boybands στην Ευρωπη, δεν χρειαζεται να κανεις μια κριτικη που τους υποβαθμιζει σε τετοιο σταδιο! Αλλωστε αν βρεις εστω ΕΝΑ ελληνικο band που να εχει τετοια επιτυχια γραψε ο,τι θες! Και η χροια του Matthew ειναι κατι που πολλοι διασημοι τραγουδιστες θα ζηλευαν! Οποτε.. μην μιλας ετσι χωρις να ξερεις καν το νοημα των στιχων που εχουν να πουν ΠΟΛΛΑ πραγματα!

Anonymous said... May 28, 2010, 11:12:00 PM

shinobi let your lack of taste,mind,everything shine.you might listen to new kids on the block and happily jerk off.have you ever tried playing music?i bet not

shin0bi said... May 29, 2010, 3:08:00 PM

Έπαιζα για χρόνια, αλλά επειδή ακουγόταν σαν τους Muse και δεν είχα και μέσο να με προωθήσουν, το παράτησα! Συν του ότι μου πέταγαν ντομάτες από τα απέναντι μπαλκόνια.

Post a Comment