22 September 2009

OMEGA MASSIF - Geisterstadt

Geisterstadt σημαίνει στα γερμανικά «πόλη φάντασμα». Omega Massif σημαίνει: μια από τις καλύτερες post / sludge metal μπάντες της Ευρώπης. Οι Omega Massif είναι ένα instrumental κουαρτέτο από την Γερμανία που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από μπάντες τύπου Pelican. Το ντεμπούτο τους αυτό το αποδεικνύει περίτρανα. Ο ήχος τους βαρύς, sludgάτος, postάτος με doom, drone και metal-core στοιχεία, αλλά και gloomy, βαθιές μελωδίες που δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Από την αρχή κιόλας, με την εισαγωγή του "In Der Mine", ανυπομονείς για το ξέσπασμα που έρχεται να σου θυμίσει κάτι μεταξύ Pelican και Isis. Καταπληκτικό κομμάτι με έναν drone επίλογο που σου φέρνει στο μυαλό τους Earth. Το μικρότερο κομμάτι του δίσκου (2:27), "Geisterstadt", ακολουθεί σε πιο drone ρυθμούς με μια sludge παραμόρφωση (σαν να πειραματίζονται οι Baroness με τους Earth), για να πάρει την σκυτάλη το μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου (10:11), "Nebelwand". Συνεχίζει και αυτό σε mid-tempo drone τύπου Earth μέχρι το πρώτο μισό, με ξαφνικά ξεσπάσματα μελωδικής gloom κιθάρας (σχεδόν σπαρακτικής), για να έρθει το κάπως πιο doom up-tempo δεύτερο μισό (με Pelican / Isis μοτίβα) και να κλείσει τέλος με ένα συνταρακτικό φινάλε. Στο "Unter Null" συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Sludge / Post του κερατά, σαν να προσπαθούν οι Kylesa να μιμηθούν τους Isis. Το "Arcanum" συνεχίζει ακάθεκτο ξεκινώντας doomάτο για να καταλήξει σε παρόμοιο στιλ με το "Unter Null". Τελευταίο κομμάτι το "Exodus", κλείνει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη δισκάρα. Ξεκινώντας ασφυκτικά μελωδικά για να συνεχίσει με ένα metal-core παραλήρημα που θα ζήλευαν ακόμα και οι Isis.
Οι αναφορές που κάνω στις παραπάνω μπάντες γίνεται μόνο και μόνο για να περιγράψω τον ήχο και το στιλ των Omega Massif. Φυσικά και είναι εμφανέστατες οι επιρροές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθούν να αντιγράψουν, ή κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, έχουν μια μοναδικότητα στον ήχο τους, με σκοτεινές αλλά και αιθέριες μελωδίες, βουτηγμένες μέσα σε ένα sludge / post-metal χαρμάνι, που μένει η «γεύση» του στον ουρανίσκο για πολλές ώρες.
Οι Omega Massif (όπως ανέφερα και παραπάνω) δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλους ομοϊδεάτες τους και είναι κρίμα που δεν έχουν γίνει ακόμα ευρέως γνωστοί. Ακριβώς και για αυτό το λόγο τους παρουσιάζω εδώ, αν και ετεροχρονισμένα (το "Geisterstadt" κυκλοφόρησε το 2007). Πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε αυτήν την μπάντα μέσα από αυτό το εκπληκτικό ντεμπούτο τους (κάλιο αργά, παρά ποτέ).
Οι Omega Massif συμμετείχαν στο περσινό Roadburn Festival, στην Ολλανδία, μαζί με ονόματα όπως Neurosis, Mono, Earth, Baroness, Cathedral, Ufomammut, OM, Church of Misery κ.α.

Βαθμολογία: 9/10

2 comments:

Anonymous said... Sep 23, 2009, 3:40:00 PM

Πολύ καλός δίσκος για πρώτος και τρομερά μαζική μουσική και τελικά μήπως είναι λίγο της μόδας να ποστάρουν σε κάποια σημεία όλες οι μπάντες χωρίς να εξαιρούνται οι Omega Massif?Προσωπικά μου άρεσε κάπως περισσότερο το Unter Null.Τρομερή μουσική σχολή η Γερμανία και γούσταρα που όλοι οι τίτλοι των τραγουδιών είναι στα γερμανικά.Aufweidersehen!

Soul Auctioneer said... Sep 28, 2009, 11:29:00 PM

Μαμάνη σα 2ος Χριστόδουλας σου λέω απ την καρδιά μου 'ΣΕ ΠΑΩ!'.

Και τα κεφάλια μέσα στο sludge βάλτο! \m/

Post a Comment