30 April 2010

MOTORPSYCHO - Heavy Metal Fruit

Το χαρισματικό τρίο από την Νορβηγία, που ακούει στο όνομα Motorpsycho, πιστό στο ραντεβού του εδώ και 19 χρόνια, επισκέφθηκε και φέτος τον γαλαξία μας με το "Heavy Metal Fruit" - το νέο τους «ιπτάμενο όχημα». Οι Motorpsycho είναι μια Avant-Garde μπάντα που δεν κατατάσσεται σε κάποιο μεμονωμένο μουσικό είδος. Το μόνο που μπορείς να πεις για αυτούς είναι ότι έχουν μια prog βάση για να πατάνε. Αυτό που κάνουν μετά είναι να πειραματίζονται συνεχώς, πηδώντας από το ένα μουσικό είδος στο άλλο. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα τους είναι το ότι κανένα τους  άλμπουμ δεν μοιάζει με το προηγούμενο (και δεν έχουν κυκλοφορήσει και λίγα. 14 παρακαλώ... με το "Let Them Eat Cake" να είναι ακόμα ένα από τα αγαπημένα μου). Δοκιμάζουν τις μουσικές τους ικανότητες σχεδόν στα πάντα. Από progressive, grunge, psychedelic, classic rock, jazz, blues, stoner, alternative, garage, folk, post και πολλά ακόμα. Στη νέα τους δουλειά παρουσιάζουν ένα καλοστημένο progressive rock που παραπέμπει στα 70's (και όχι μόνο), με μεγάλες δόσεις ψυχεδέλειας, space-rock, jazz n' blues, rock n' roll, ακόμα και stoner. Αποτελείται από 6 κομμάτια (4 από αυτά μεγάλης διάρκειας) τα οποία συμβάλουν όλα μαζί στο τριπάκι του "Heavy Metal Fruit".
Το trip ξεκινάει με το απόλυτο prog / post-grunge, "Starhammer" - με αρκετή ψυχεδέλεια και lounge / jazzy διάθεση στην μέση του κομματιού. "X-3 (Knuckleheads In Space) / The Getaway Special" και 70's rock n' roll βουτηγμένο σε ένα υπερ-cool jazz n' blues τζαμάρισμα, με την ψυχεδέλεια να είναι πάντα παρούσα, βλέποντάς την αργότερα να εκτινάσσεται ακόμα ψηλότερα στο πιο space-rock, "The Bomb-Proof Roll and Beyond (for Arnie Hassle)". Ακολουθεί μικρό διάλειμμα με μια πιανιστική μπαλαντούλα ("Close Your Eyes"), για να δεχτούμε στην συνέχεια την fuzzy-jazz n' blues «σφαλιάρα» της εισαγωγής του "W.B.A.T." και κατόπιν την stoner «κλοτσιά» του για να συνέλθουμε από την ζαλάδα. Το τέλος μας βρίσκει κάπου «αλλού» με το 20λεπτο ψυχεδελικό trip του "Gullible's Travails (pt. I-IV)".
Το "Heavy Metal Fruit", αν και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το heavy metal, είναι ένα φρούτο που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε. Ένα φρούτο αλλιώτικο από τα άλλα...
Άλλο φρούτο!

Βαθμολογία: 8/10

0 comments:

Post a Comment