25 June 2009

Iron Maiden – Live After Death


14-17 Μαρτίου 1985, Long Beach Arena, California. Οι Iron Maiden ηχογραφούν ζωντανά τις συναυλίες που έδωσαν στα πλαίσια του World Slavery Tour, μιας περιοδείας που ήταν από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της rock μουσικής και η οποία διήρκησε από τις 4 Αυγούστου 1984 έως τις 5 Ιουλίου του 1985.

Κάποια στιγμή κάπου στο 1991-92. Ο συμμαθητής Γιάννης στα αγγλικά ( να΄ναι καλά το παιδί) μου δίνει την 90ρα κασέτα με την εν λόγω ηχογράφηση. 14 χρονών τότε, αυτή η κασέτα ήταν και η τελετή μύησής μου στον μαγικό κόσμο της rock( με την ευρύτερη έννοια) μουσικής. Ως τότε δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τη μουσική σοβαρά, άκουγα ό,τι τύχαινε χωρίς να με νοιάζει και ιδιαίτερα, πιτσιρικάς γαρ. Από τότε, σχεδόν 2 δεκαετίες μετά, ακόμα το ευχαριστώ το παλληκάρι …Που ξέρεις , μπορεί σήμερα να φόραγα σακάκια και να πέταγα λουλούδια σε καμιά τραγουδιάρα!

Ξεκίνημα με το επικό διάβημα του Churchill κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι πρώτες νότες με το Aces High . Το galloping ( όχι πως το ήξερα τότε) σε κολλάει στον τοίχο από την αρχή. Οι Steve Harris και Nicko McBrain καλπάζουν σε μπάσο και drums αντίστοιχα δείχνοντας σε όλο τον κόσμο τι πάει να πει ρυθμός. Dave Murray και Adrian Smith δαμάζουν τα αυτιά μας με τις κιθάρες τους, ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά δίδυμα που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα. Και κει που έχω γουρλώσει εκστασιασμένος τα μάτια, ακούγεται αυτή η θεία φωνή. Bruce Dickinson, ένας από τους μεγαλύτερους performer όλων των εποχών, μια χαρισματική φωνή που θα την χαρακτήριζα άνετα ως και την κορυφαία που γνώρισε το heavy metal.

…τα γράφω και ανατριχιάζω

Ο δίσκος περιέχει κομμάτια από τα "Iron Maiden", "The Number Of The Beast", "Piece Of Mind" και "Powerslave".


  1. Aces High: Προσδεθείτε για απογείωση
  2. 2 Minutes To Midnight: Το τέλος έρχεται. Μετανοείτε…
  3. The Trooper: Ακόμα και αυτοί που δεν ακούν heavy metal, ένα κομμάτι τους αρέσει…
  4. Revelations: Ύμνος
  5. Flight Of Icarus: Πρόσεχε πόσο ψηλά θα πάς.
  6. The Rime Of The Ancient Mariner: Η επική ιστορία του ναυτικού
  7. Powerslave: Δύσμοιρε Φαραώ
  8. The Number Of The Beast: Το κομμάτι που έκανε διάσημους τους Maiden
  9. Hallowed Be Thy Name: Όποιος ακούει αυτήν την κορώνα και δεν ανατριχιάζει, ας αλλάξει ασχολία
  10. Iron Maiden: Το λέει και τ'όνομα
  11. Run To The Hills: Τρέχτε να σωθείτε. Μνημείο του galloping
  12. Running Free: Απλά μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει μέγιστος performer και αλληλεπίδραση με το κοινό.
Στην αρχική κυκλοφορία σε διπλό βινύλιο υπάρχει και ένα δεύτερο μέρος που ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο στα πλαίσια της ίδιας περιοδείας και το οποίο συμπεριλήφθηκε σε μεταγενέστερη έκδοση του 2πλου cd. Περιέχει τα:

  1. Wrathchild
  2. 22 Acasia Avenue
  3. Children Of The Damned
  4. Die With Your Boots On
  5. The Phantom Of The Opera
Ένα best of σε ζωντανή ηχογράφηση κορυφαίας ποιότητας. Ό,τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει ο πωρωμένος fan, αλλά και ο τελευταίος άσχετος για γνωριμία. Έγω πάντως πείστηκα. Ασχολήθηκα με την μουσική. Οι Iron Maiden μου έμαθαν τι σημαίνει σύνθεση, ρυθμός, τεχνική, αρμονία, ενορχήστρωση, πώρωση, μου άνοιξαν τα μάτια. Έκτοτε το δισκάκι αυτό με συντροφεύει παντού. Είτε στο mp3 player, είτε σε κάποια πόρτα του αυτοκινήτου ( δυστυχώς δεν μπορώ να το ακούσω και στο μηχανάκι), υπάρχει πάντα μια κόπια. Τι κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια… συνεχίζει να είναι αξεπέραστο. Άπειρες φορές ακούω μουσική και κάπου πιάνει το αυτί μου μια πενιά του Adrian Smith.

Προσωπικά, θεωρώ το "Live After Death" τον καλύτερο δίσκο των Iron Maiden. Επίσης, είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί τον καλύτερο live δίσκο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ! Όσο για τους Maiden…θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για την μπάντα που έγινε συνώνυμο του heavy metal.

Να 'στε καλά που εμφανιστήκατε, διδάξατε/σκετε μουσική, επηρεάσετε τόσο κόσμο και παρουσιάζετε και ένα live show που όμοιό του ελάχιστοι έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μέχρι σήμερα.


Σας ευχαριστώ

3 comments:

mamanis said... Dec 22, 2009, 3:53:00 PM

Και ποιον δεν σημάδεψε αυτό το live album. Μέχρι και σε t-shirt το είχα τότε.

arrostia said... Dec 23, 2009, 2:51:00 PM

βρε τον Γιάννη....

libero said... Dec 27, 2009, 11:23:00 PM

"Scream For Me Long Beach Arena...!"
Άχ και να ήμουν πάλι 14 χρονών...Up the Irons!

Post a Comment