22 June 2009

THE MARS VOLTA - Octahedron (OUT NOW)

Το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ των Mars Volta είναι γεγονός. Για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν έτοιμο από το 2008, τότε που κυκλοφόρησε και το "The Bedlam in Goliath" . Οι ίδιοι το είχαν χαρακτηρίσει ως mellow και από ότι διαπιστώνω είχαν δίκιο. Είναι ότι πιο Low Tempo έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Αυτό το καταλαβαίνεις από το πρώτο κιόλας κομμάτι, το "Since we’ve been wrong". Μια όμορφη αλλά και εύπεπτη μπαλάντα που θα μπορούσε άνετα να παιχτεί και στο ραδιόφωνο. Το δεύτερο κομμάτι έρχεται με πιο ανεβαστηκό ρυθμό και ονομάζεται "Teflon". Super-κομματάρα. Θα μπορούσε άνετα να είναι το δεύτερο single. Συνεχίζουμε με "Halo of Nembutals". Το tempo ξαναχαμηλώνει αλλά η "Mars Voltίλα" είναι πιο έντονη τώρα. Καταπληκτικό κομμάτι που σου κολλάει στο μυαλό. Σειρά έχει, σε ακόμη πιο χαμηλό tempo, το "With twilight as my guide". Μια συγκλονιστική μπαλάντα που προκαλεί έντονα ρίγη. Και συνεχίζουμε με…... ώπα, τι έχουμε εδώ; Άρχισαν να βαράνε ή είναι η ιδέα μου; Μπήκε το πρώτο single του δίσκου, "Cotopaxi". Επιτέλους άρχισε ο Cedric να κουνά τη μέση του και το λευκό καλώδιο του μικροφώνου του να μαστιγώνει τον αέρα, καθώς ο ρυθμός έχει φτάσει στα γνώριμα επίπεδα των Volta. Τα σπάει (αν και κάπως πιασάρικο). Τη σκυτάλη παίρνει το "Desperate graves". Ίσως το τρίτο single του άλμπουμ (θα μπορούσε) - μεγάλο κόλλημα και αυτό. Στο νούμερο 7 έρχεται το "Copernicus" και το tempo χαμηλώνει επικίνδυνα. Εδώ η φωνή του Cedric σε μαγεύει και σε στοιχειώνει ταυτόχρονα. Τελευταίο έρχεται να μας "καληνυχτίσει" το "Luciforms". Σε καθηλώνει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ότι πιο πειραματικό τόλμησαν σε αυτό το άλμπουμ.
Αυτό είναι λοιπόν το "Octahedron". Ένας δίσκος διαφορετικός. Ένας δίσκος όμορφος. Σίγουρα ότι πιο βατό και κατανοητό έχουν κυκλοφορήσει οι Volta μέχρι σήμερα. Αποκαλύπτουν, για πρώτη φορά, έναν άλλον τους εαυτό. Η εξωφρενική / Avant-Garde μουσική που μας είχαν συνηθίσει χάνει εδώ από εξωφρενικότητα και τα επίσης εξωφρενικά φωνητικά του Cedric Bixler Zavala έχουν γλυκάνει αρκετά. Μπορεί οι κακές γλώσσες να πουν ότι πρόκειται για τον πιο εμπορικό τους δίσκο. Θα διαφωνήσω όμως με αυτό. Θα έλεγα ότι απλά φλερτάρουν λίγο παραπάνω με νέους ακροατές και κλείνουν τα στόματα των πολέμιων τους. Όσοι δεν άντεχαν να ακούσουν ούτε ένα λεπτό από Mars Volta, τώρα θα αντέξουν να ακούσουν ολόκληρο το άλμπουμ (και θα τους αρέσει κιόλας).
Τι γίνεται όμως με τους ήδη fans; Υπάρχει περίπτωση να ξενερώσουν; Ναι υπάρχει. Αλλά όποιος τελικά ξενερώσει μάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλος fan όσο νόμιζε. Και αυτό γιατί, ακόμα και τώρα, είναι σχεδόν αδύνατον να αντισταθεί κανείς στην έλξη που ασκεί η ιδιοφυΐα του τρομερού διδύμου Lopez / Zavala.

Βαθμολογία: 8,5 / 10

17 comments:

Unknown said... Jun 22, 2009, 3:59:00 PM

Eγώ πάντως γούσταρα με το δισκάκι , θα έλεγε κανείς ότι εδώ ο ήχος τους είναι περισσότερο ψυχεδελικός παρά prog.παρόλα αυτά δεν με χάλασε καθόλου.

Soul Auctioneer said... Jun 22, 2009, 6:59:00 PM

Ωραίος δισκος, ηρεμος - τολμώ να πω φουλ χαλαρωτικός.

Αναμένω σχόλια ζακ.

tiger said... Jun 22, 2009, 8:31:00 PM

παλι με προλαβε ο μαμανης και δεν εγραψα τπτ:)
το αλμπουμ ειναι ψυχεδελεια αλλα 8α ηθελα λιγο πιο πολυ χαος.
παντως περιμενω πως και πως να το ακουσω(δω) live
ουφφφφφφφφφφφφφφφφφφφ

πσ:ανατριχιαζω με το "With twilight as my guide"
πσ2: και με το "Luciforms"

Anonymous said... Jun 22, 2009, 9:12:00 PM

TEFLON..........

mamanis said... Jun 23, 2009, 1:22:00 AM

Let the wheels burn, let the wheels burn
Stack the tires to the neck with a body inside...
\m/

shin0bi said... Jun 26, 2009, 5:05:00 PM

Οι μπαλάντες είναι εντυπωσιακά απίστευτες βλακείες. 3 κομματάκια είναι ο δίσκος που δεν χώραγαν στο προηγούμενο και τους πρήξαν να βγάλουν καινούριο και πρόσθεσαν τις μπούρδες. Κάτω του μετρίου το αποτέλεσμα, κρίμα γιατί είναι ιδιαίτερη μπάντα.

mamanis said... Jun 26, 2009, 11:31:00 PM

ores ores re shino travas kati kolimata...
tha ta ksanapoume meta apo 10 akroasis. an allakseis gnomi tha se krakso.

Anonymous said... Jun 26, 2009, 11:42:00 PM

αν και η μπαντα ειναι ψιλοαθλια με φωνητικα που σε παραπεμπουν σε παλιομοδιτικο ροκ ενα κομματακι απ αυτον τον δισκο μου αρεσε.

nu

shin0bi said... Jun 27, 2009, 10:40:00 AM

Ώρες ώρες τραβάς κάτι κολλήματα ρε μαμάνη. Μάλλον σε συνεπήρε η παρόρμηση του φαν και έγραψες διθύραμβο. Οποιαδήποτε άλλη μπάντα αν έβγαζε κάτι τέτοιο θα γέλαγες και θα έκραζες. Άλλαξε το όνομα σε Τσιου Μιου, ξανάκουσέ το και θα γελάς και συ με αυτά που έγραψες.Είπαμε, να γλύψεις και τους φλώρους να σε συμπαθήσουν, αλλά όχι κι έτσι.Καλοί οι mars volta, αλλά μην τους θεοποιούμε κιόλας. Το δισκάκι αυτό είναι για τα καϊκια. Κερδίζει επάξια μια θέση στο ΤΟΠ 10 με τα χειρότερα της χρονιάς.

Υ.Γ.: Δεν πρόκειται φυσικά να χάσω χρόνο για να συμπληρώσω 10 ακροάσεις. Δεν τους αξίζει.

Anonymous said... Jun 27, 2009, 10:27:00 PM

kalaaaaaaaaa..... ta idia eleges kai gia to "crack the skye" stin arxi alla meta allakses gnomi. Den tha asxolitho allo (oute otan vrethoume apo konta). to album apla gamaei kai telos. klain an den sou aresei, dikeoma sou. den tha katso na piso kanena. emena einai idi mesa stin 10ada ton kaliteron album tis xronias kai den exo kanena anagi gia na glipso, oute me taizoun oi Volta.

mamanis

shin0bi said... Jun 28, 2009, 11:06:00 PM

1ον: Μην συγκρίνεις την πούτσα με τη βούρτσα.
2ον: Σκέψου και προβληματίσου. Οποιοσδήποτε αν σου έβαζε να ακούσεις κάτι τέτοιο και δεν το έλεγαν Mars Volta ακόμα θα έκραζες.
Αν θες να το ακούς άκουσέ το.
...Με τον κώλο δεν γάμησε κανείς

Anonymous said... Jun 29, 2009, 12:09:00 AM

po po kolima. den paizesai.

mamanis

shin0bi said... Jun 29, 2009, 2:28:00 PM

Ρίξε μια ματιά στον καθρέφτη και μιλάμε.
Να παραδέχεσαι και κάτι μια φορά δεν είναι κακό

Anonymous said... Jun 29, 2009, 5:48:00 PM

na ferw lasph na tsalavoutisete?
xaxa

mamanis said... Jun 29, 2009, 7:28:00 PM

χα χα χα χα...(πες τα ρε φίλε)

@Shinobi: Έλα τέλος, το παραδέχομαι. Το άλμπουμ είναι μεγάλη μούφα και δεν το γουστάρω καθόλου.
1/10...Απέλαση!!!

shin0bi said... Jun 30, 2009, 1:51:00 PM

Χαίρομαι που αναγνωρίζομαι χωρίς να χρειάζεται να χειροδικήσω

Anonymous said... Jul 5, 2009, 6:26:00 PM

τεταρτη τους βλεπουμε στο αμστερνταμ.ελπιζω απλα να μην εχει πιει κανα περιεργεο καφε πριν η tiger και βλεπει δρακους στη σκηνη.

ο δισκος δε λεει και πολλα(με μερικες ακροασεις)

αλλα

ο λοπεζ ειναι μεγαλοφυια

και αυτα που εχουν βγαλει οι mv στα 00's δεν τα εχει βγαλει καμια μπαντα

οποτε σεβασμος.


ζακ.

Post a Comment