27 June 2009

SACRED REICH - The American Way

Ένας από τους δίσκους που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του Thrash των 90's και γενικότερα της Bay Area σκηνής, είναι το "The American Way" των SACRED REICH. Κυκλοφόρησε το 1990 και θεωρείται δίσκος ορόσημο για το Thrash και όχι μόνο. Ένας δίσκος που δεν φθείρεται με τίποτα από τον χρόνο. Ένας δίσκος που αν τον ακούσει κάποιος σήμερα θα νομίσει ότι βγήκε χθες. Ένας δίσκος που μαζί με το "Vulgar Display Of Power" (1992) των Pantera, πήγαν το Thrash (και γενικότερα ολόκληρη την Metal σκηνή) πολύ μπροστά.
Οι Sacred Reich είναι μια Thrash Metal μπάντα από την Αριζόνα αποτελούμενη από τους Phil Rind (μπάσο / φωνητικά), Greg Hall (ντραμς), Wiley Arnett και Jason Rainey (κιθάρες). Το 1987 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τίτλο "Ignorance". Ένα φοβερό άλμπουμ που έκανε μεγάλη εντύπωση στον μουσικό τύπο της εποχής, γράφοντας διθυράμβους. Και καλά έκανε γιατί με αυτήν την κυκλοφορία μπήκαν τα γερά θεμέλια για την συνέχεια. Μετά από ένα χρόνο επανήρθαν με το ιστορικό EP "Surf Nicaragua", αρχίζοντας να ενοχλούν κάποιους με την θεματολογία των κομματιών τους. Καυστικός πολιτικοκοινωνικός στίχος που κριτικάρει έντονα την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Αυτό ήταν όμως μόνο η αρχή, γιατί το τελειωτικό χτύπημα δεν είχε έρθει ακόμα. Ήρθε όμως μετά από 2 χρόνια (αφού πρώτα κυκλοφόρησαν και ένα live ΕΡ, το "Alive at the Dynamo") με το αριστουργηματικό "The American Way". Μόνο από το εξώφυλλο και τον τίτλο καταλαβαίνεις ποιο μπορεί να είναι το περιεχόμενο των στίχων. Πιο καυστικοί από ποτέ, τα βάζουν με το αμερικανικό σύστημα σε όλους του τους τομείς. Από το πολιτικοκοινωνικό αμερικανικό μοτίβο, μέχρι την εξωτερική πολιτική και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Κάθε κομμάτι είναι από μόνο του ένα μικρό αριστούργημα (ακόμα και το  funky, χιουμοριστικό "31 Flavors", που αναφέρεται στον κολλημένο μεταλλά που δεν δέχεται να ακούσει τίποτα άλλο εκτός από metal). Γενικά αυτός ο δίσκος απλά δεν παίζεται. Ότι πιο ώριμο είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε στον χώρο του thrash. Άψογη παραγωγή από τον τεράστιο Bill Metoyer, εκπληκτικές εκτελέσεις, riffs που καθηλώνουν (και έχουν γράψει ιστορία), ντραμς που σε κολλάνε στον τοίχο (άσε αυτή η υπέρτατη δίκαση) και μπάσο / φωνή που σε πορώνει τόσο πολύ κάνοντάς σε να τραγουδάς μαζί με τον Phil: "A capitalist's democracy why no one said that the freedom's free lady liberty rots away no truth no justice… the American Way" και " Towering temples of modernization megatropolis monument to civilization pollution and waste is direct indication to the growing problem of the world's situation", ή "Jailed and beaten left to die political prisoners of apartheid youth of the nation violently oppressed in the quest for freedom thousands dead. How can we let this be in their country they must be free when will segration end when will the masses be free again" και γιατί όχι, ακόμα και "Mr. Bungle is so very cool so don't be an ignorant fool there's so much music for you to choose so don't just be a metal dude it's cool fool".
Η καλή πορεία της μπάντας συνεχίστηκε με τους δίσκους "Independent" (1993) και "Heal" (1996). Μετά από αυτούς ήρθε η διάλυση και αποχαιρέτισαν το κοινό τους με ένα live άλμπουμ με τον παν-εύστοχο τίτλο "Still Ignorant", το οποίο περιέχει συνοψισμένη όλη την ιστορία τους. Μετά από αρκετά χρόνια σιωπής επανασυνδέθηκαν πέρσι για να δώσουν live εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο (κάτι σαν re-union tour), με σημαντικότερη εμφάνιση αυτή του Hell Fest. Απέδειξαν ότι δεν μασάνε και ότι μπορούν ακόμα να παίζουν όπως ακριβώς έπαιζαν και στο παρελθόν. Άψογες εκτελέσεις μέσα από όλα τα άλμπουμ τους με πιο χαρακτηριστικές αυτές από το "The American Way" - τον καλύτερο δίσκο τους. 
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο για αυτή την δισκάρα παρά μόνο ότι αν υπάρχει κάποιος που δεν την έχει ακούσει, καιρός είναι να το κάνει. Έτσι και αλλιώς δεν θα καταλάβει ότι ακούει έναν early 90's δίσκο. Θα νομίσει ότι μόλις κυκλοφόρησε!

Tracklist:
1. Love... Hate
2. The American Way
3. The Way It Is
4. Crimes Against Humanity
5. State of Emergency
6. Who's To Blame
7. I Don't Know
8. 31 Flavors


3 comments:

Mr.Bin said... Mar 25, 2010, 1:47:00 PM

Και ακόμα δεν λέει να κατακαθήσει η σκόνη από εκείνη την φοβερή πυρηνική έκρηξη στην Arizona..
20 ολόκληρα χρόνια μετά...

mamanis said... Mar 25, 2010, 10:52:00 PM

Και ούτε πρόκειται!

shin0bi said... Mar 26, 2010, 11:02:00 AM

20 χρόνια μετά
"http://www.youtube.com/watch?v=DNp5FAYwShU&feature=related"

Post a Comment