04 November 2009

PORCUPINE TREE - The Incident


Ο Steven Wilson ξαναχτύπησε μέσα σε ένα χρόνο δύο φορές. Μετά τον προσωπικό του δίσκο, "Insurgentes" ήρθε η σειρά των Porcupine Tree με το "The Incident". Δύο χρόνια μετά το αριστουργηματικό "Fear of a Blank Planet", περίμενα πως και πως το νέο πόνημα του Wilson κάτω από την σκέπη των Trees. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά απογοητεύτηκα. Είχα την εντύπωση ότι μόλις άκουσα ότι χειρότερο έγραψε ποτέ. Όμως μετά από εμπεριστατωμένες ακροάσεις άλλαξα γνώμη. Το άλμπουμ τελικά είναι αρκετά καλό. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με προηγούμενα αριστουργήματά τους. Με άλλα λόγια, ο Wilson έγραψε όντως έναν από τους κατώτερους δίσκους των Trees (δίχως όμως να είναι και ο κατώτερος όλων) αλλά δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την λέξη χειρότερος. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτώ εδώ. Λέγοντας ότι είναι ένας από τους κατώτερους δεν εννοώ ότι είναι κακός ή μέτριος. Απλά, ενώ τα περισσότερα άλμπουμ τους ζυγώνουν την τελειότητα, το "The Incident" δεν το καταφέρνει. Είναι πολύ όμορφο, μελαγχολικό και ψυχεδελικό, αλλά χάνει κάπως από φαντασία και ένταση. Είναι κάπως χλιαρό. Ο Wilson δύσκολα ξεμένει από έμπνευση αλλά εδώ ίσως και να βιάστηκε λιγάκι.


Το "The Incident" αποτελείται από δύο CD. Το πρώτο περιέχει 14 κομμάτια τα οποία όλα μαζί αποτελούν το "The Incident", που είναι το ένα και μοναδικό «κομμάτι» του πρώτου CD, διάρκειας 55 λεπτών. Το δεύτερο CD περιέχει 4 ακόμα κομμάτια. Το πρώτο CD ανοίγει με ένα intro για να ακολουθήσει το "The Blind House". Εξαιρετικό κομμάτι, όπως και το "Great Expectations" που παίρνει θέση μετά από αυτό. Και οι μεγάλες προσδοκίες που είχα για αυτό το άλμπουμ σταματούν, για λίγο, κάπου εδώ. Στην συνέχεια πέφτουν κάπως τα πράγματα με τα "Kneel and Disconnect" (απλά συμπαθητικό), "Drawing the Line" (καλό μεν, δίχως φαντασία δεν), "The Incident" (πειραματικό, σκοτεινό, αρκετά καλό αν και θυμίζει έντονα NIN. Μπορεί να πειραματιστεί και καλύτερα ο Wilson όταν το θελήσει. Είναι πάντως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτού του σερί), "Your Unpleasant Family" και "The Yellow Windows of the Evening Train" (και τα 2 τελείως αδιάφορα). Τα πράγματα φτιάχνουν πάλι με το "Time Flies" (το πρώτο single). Κλασικοί, καλοί Trees που συνδυάζουν την παλιά με την νέα σχολή. Ακολουθεί και δεύτερο intro που είναι πανομοιότυπο με αυτό που ανοίγει το άλμπουμ, για να μπει το "Octane Twisted". Φοβερό κομμάτι το οποίο θυμίζει Opeth σε αρκετά σημεία. Και περνάμε στο "The Séance" που βασικά συνεχίζει το "Octane Twisted", για να το κλείσει στο τέλος το αμέσως επόμενο "Circle of Manias" (με άλλα λόγια αυτά τα 3 κομμάτια είναι κανονικά σαν 1). Το κλείσιμο του πρώτου CD έρχεται με το πολύ όμορφο "I Drive the Hearse". Αν και κάπως εμπορικό, είναι πάρα πολύ καλό.
Το δεύτερο CD ξεκινάει κάπως αδιάφορα με το μέτριο "Flicker", συνεχίζοντας με το πιο πειραματικό "Bonnie the Cat", δίχως όμως να καταφέρνει να με ενθουσιάσει όσο θα έπρεπε. Το τοπίο καθαρίζει με το "Black Dahlia", ένα όμορφο tune που τον κύριο λόγο έχουν τα φωνητικά του Wilson. Το "Remember Me Lover" είναι ότι πρέπει για το κλείσιμο του άλμπουμ, μιας και είναι το καλύτερο κομμάτι του δεύτερου CD.
Αυτά λοιπόν για το "The Incident" (κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα). Ένα άλμπουμ που είναι μεν κλασικό Porcupine Tree, αλλά δεν καταφέρνει να φτάσει τον πήχη που σήκωσαν πριν δύο χρόνια με το "Fear of a Blank Planet". Προσωπικά περίμενα κάτι του επιπέδου του, αν και παρόλα αυτά καταφέρνει να τρυπώσει μέσα στις καρδιές μας, προκαλώντας μας όμορφα συναισθήματα. Όπως και να το κάνουμε, Wilson είναι αυτός. Ακόμα και σε στιγμές χαλάρωσης της ιδιοφυΐας του, το αποτέλεσμα δεν γίνεται με τίποτα να είναι κακό.

Βαθμολογία: 7/10


15 comments:

Anonymous said... Nov 4, 2009, 3:13:00 PM
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said... Nov 4, 2009, 8:10:00 PM

μαμανη , μουφα αλμπουμ ειναι ρε συ.οτι χειροτερο εχει βγαλει ο wilson ως PT.

βασικα απο το in absentia κ μετα που το γυρισε σε πιο μεταλ φορμες εχει παψει να ειναι ο ΘΕΟΣ που ηταν στα 90s.

τον αγαπαμε αλλα το απιστευτο σερι των 90s με


up the downstairs
voyage 34
sky moves sideways
signify
coma divine
stupid dream
lightbulb sun


δεν θα το ξανακανει ποτε.δυστυχως.


υγ : οχι κ αριστουργημα το fobp.ψυχραιμια.απλα ενας καλος δσκος.


46+2.

mamanis said... Nov 4, 2009, 8:34:00 PM

Tο αναφέρω ότι είναι ένα από τα κατώτερα άλμπουμ τους.
Το FOABP πάντως εγώ το θεωρώ κορυφαία στιγμή τους. Όταν έγραφα στο fight club του είχα βάλει τότε 9,5/10 και ακόμα πιστεύω ότι αξίζει για τόσο. Για μένα τουλάχιστον.

arrostia said... Nov 5, 2009, 9:26:00 AM

προτιμώ φλώρος μια ζωή παρά να ακούσω wilson...

shin0bi said... Nov 5, 2009, 1:57:00 PM

Άντε ρε φίλε, τόσο καιρό χωρίς post μας είχες ανησυχήσει!

Anonymous said... Nov 6, 2009, 3:48:00 PM

μαμανη αμα βαζεις 9,5 στο blank planet ποσο βαζεις στο signify η sto sky moves sideways ?

nikisot said... Nov 6, 2009, 4:14:00 PM

einai apo tous xeiroterous.latreyw tous trees kai pali ton akousa me megalh dyskolia

mamanis said... Nov 6, 2009, 4:56:00 PM

Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ την νέα σχολή των Trees. Παρόλα αυτά στο sky moves sideways βάζω και σε αυτό 9,5/10. Όλα τα άλμπουμ των Trees είναι από 8/10 και πάνω. Για αυτό και έβαλα 7/10 στο The Incident, γιατί είναι το κατώτερό τους. Κάτω από 6,5 δεν βάζω γιατί θα το θεωρούσα μέτριο, ενώ το θεωρώ απλά καλό.

Anonymous said... Nov 9, 2009, 1:16:00 PM

τεσπα γουστα ειναι αυτα δεν θα τα χαλασουμε εκει

να παρεις εισητηριο για Ulver θα γαμησουνε λεμε



46+2.

Anonymous said... Nov 9, 2009, 1:19:00 PM

α και ατομα που δεν εχουν καταλαβει τι εστι

porcupine tree
mars volta

παρακαλουνται να μην εκφερουν αποψη για αυτες τις μπαντες.ειναι σαν να μιλαει ενας ευνουχος για σεξ.αστοχο τουλαχιστον.

μπορουν να πανε ροντεο 8 κ 9 δεκεμβρη να δουνε τους

a place to bury strangers




46+2.

Anonymous said... Nov 10, 2009, 5:26:00 PM
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said... May 6, 2010, 11:43:00 AM

κατα την γνωμη μου ειναι οτι καλυτερο αυτο το αλμπουμ και απορω γιατι ολοι εχουν αντιθετη αποψη. τα αλμπουμ οπως the sky moves sideways, stars die και αλλα παλαιοτερα ειναι πολυ καλα αλλα για την εποχη τους. το incident ειναι ενα αλμπουμ αντιπροσωπευτικο της συγχρονης εποχης..!!δεν ειναι σιγουρο οτι αν ο wilson εβγαζε εναν δισκο οπως οι παλιοι του θα αρεσε στον κοσμο.. γιατι θα ηταν κατι πολυ θα ηχαν ξανακουσει. ενω το incident ειναι τοσο διαφορετικο σε ολες τις πλευρες. απο μουσικης αποψης ειναι μαγευτικο, πορωτικο, με πολλες εναλλαγες κια σε ταξιδευει. επιπλεον το γεγονος οτι ο steven wilson δημιουργησε ενα τοσο μεγαλο κομματι ειναι πρωτοφανες(54 λεπτα).
οι στιχοι δεν ειναι κατι το φοβερο αλλα ολοι αμζι κολλανε και αναφερονται στα γεγονοτα που γινονται καθημερινα στον κοσμο.. ειναι σαν βλεπεις ειδησεις
η ατμοσφαιρα του αλμπουμ ειναι καταπληκτικη και ακομη το ncident ειναι απο τ λιγα αλμπουμ που ειναι εντυπωσιακα και πορωτικα.. για μενα ειναι αριστουργημα..

Anonymous said... May 7, 2010, 9:43:00 AM

ανωνυμε με εβαλες σε σκεψεις.θα το ξαναβαλω να το ακουσω.

α κ ξεκινα μαζευε λεφτα,ερχονται οι porcupine στην αθηνα-γκαζι τεχνοπολη στις 8 σεπτεμβριου (αναθεμα για σαπορτ)


σειριε μη κλεβεις αλλο ιντερνετ θα σε δωσω στην ΓΑΔΑ


46-2

Killa Bee said... May 7, 2010, 9:16:00 PM

zak zak zak zak

koliseeeeeeeeeeee koliseeeeeeeeeeeeeeeeee

to pc

mallon erxontai oi athenenor, tha mou peis pios tous xerei...kaneis sou leo

an goustareis ulver prepei na pas, giati einai
meloi apo shora, ulver mazi me ton theo stephen o malley.

killa bee said... May 7, 2010, 9:20:00 PM

aethenor ithela na po

Post a Comment